Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tolvaj Dóra

2008.11.07

 

 

Tolvaj Dóra
 Kép

4225 Debrecen-Józsa, Telek u. 35.

06 30 6517954
lopp-lopp@hotmail.com

Született: 1985, Hajdúböszörmény

 

 

 

 Tanulmányok
2000-2004 Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Középiskola
2004-2008 Eszterházy Károly Főiskola, rajz-vizuális kommunikáció szak
 
 
Fontosabb díjak
2002 Europe at school, országos rajzpályázat, I. hely
2004 Tehetséges tanulók pályázat ösztöndíja
2007 Köztársasági Ösztöndíj
 
Kiállítások a KorKép csoporttal
Költői képek – Hajdúböszörmény, Hajdúsági Múzeum, 2008.
Egy éves a KorKép csoport-Debrecen, Fény Galéria, 2009.
 
Válogatott csoportos kiállítások
Diáktárlat, DOTE Mini Galéria (2004.)
Hajdú-Bihar Megyei Őszi Tárlat (2006.)
Sokszorosítógrafikai kiállítás Eger, Bródy Sándor Könyvtár (2006.)
 
Egyéni kiállítások
Bemutatkozó kiállítás Huszár Andreával, Budapest, Corvin Művelődési Ház (2009.)
 
           
A rajz és a művészetek iránti érdeklődésem már korán megmutatkozott. A Medgyessy Ferenc Gimnáziumban folytattam tanulmányaimat rajz szakon, ahol intenzív művészeti, festészeti képzésben részesültem tanárom, Kővári Attila debreceni festőművész irányítása alatt. Itt sajátítottam el a különböző szobrászati és grafikai technikák alapjait is. 2004. tavaszán iskolánk azon 6 diákja közé tartoztam, akik országunkat képviselhették Szlovéniában, egy nemzetközi „Workshop” program keretében. Az ötnapos szlovéniai tartózkodásom alatt természetesen a művészeti csoportban tevékenykedtem külföldi diákok társaságában, akikkel egy közös pannóképet készítettünk kollázs technikával. Az alkotásokat az utolsó napon megrendezett ünnepély keretében kiállították.
Az egri Eszterházy Károly Főiskola rajz- vizuális kommunikáció szakán csoportvezetőm, Pusztai Ágoston szobrászművész volt, és az itt oktató festőművészek, Földi Péter, Bukta Imre és Dévényi János véleménye jelentősen elősegítették fejlődésemet.. Festői kifejezésmódom jelentős mértékben érlelődött ezekben az években, és főként György István Csaba (Borgó) és Földi Péter szemlélete volt az, mely magával ragadott, ugyanakkor mellettük jelentős hatással bírt felfogásmódomra Bényi Árpád művészeti filozófiája, gesztusfestészete is.
Alkotói modoromban vegyül a „hagyományos értelemben vett” képi komponálás és az indulatok által vezérelt gesztusok teremtése. Véleményem szerint egyszerű kivetülései a lelki folyamatoknak, melyeket a szellememmel egységbe kovácsolva jelenítek meg. Nem teremtenek „újat” a képeim, nem hökkentik meg és borzasztják el a nézőket, nem versengenek, s nem gúnyolnak, csupán őszintén-csendesen léteznek.
 
 
 
„Az élet komédia azok számára, akik gondolkodnak, tragédia viszont azoknak, akik éreznek”
 
/Horace Walpole/